Fogkőeltávolítás

Fogkozmetikánkban a fogkőeltávolítás, más néven depurálás során egy ultrahangos készülék segítségével távolítjuk el a fogfelszínen található fogkövet.

Ez a kezelés nemcsak esztétikai szempontból fontos, de a fogágybetegség megelőzésében is kiemelkedő szerepet játszik.

Ahhoz, hogy fogaink és fogágyunk egészségét hosszú ideig megőrizhessük, rendszeres fogkőeltávolításra van szükség. Ezáltal nemcsak a megjelenésünket gondozhatjuk, hanem aktívan hozzájárulhatunk a fogak és az íny egészségének hosszú távú megőrzéséhez.

A szájhigiénés kezelések közül a legismertebb kezelés, a fogkövek eltávolítása.

A fogkő számtalan kellemetlenséget okoz, a szájszagtól az ínyvérzésen át az ínygyulladásig, vagy akár fogágy betegségeknek is lehet az alapja.

Arról nem is beszélve, hogy esztétikailag is zavaró lehet. Évente egy-két alkalommal szükséges az  eltávolítása.

A fogkő eltávolítás menete

A kezelés során a fogkövet fájdalommentes eljárással távolítjuk el, egy ultrahangos kézi műszert használunk a kezelés során. Az íny alatti fogkőre már nem az ultrahangos fogkőeltávolítás a megoldás, a kezelés kézi eszközökkel történik.

A kezelést követően felléphet némi fog- és ínyérzékenység, esetleg enyhébb vérzés is előfordulhat, de mindez rövid idő alatt elmúlik. 

A fogkőeltávolítást követően a fogak felszínét egy speciális eszközzel és némi pasztával simára polírozzuk. Igény szerint a kezelést szájhigiéniás tanácsadással zárjuk. 

Ultrahangos fogkő eltávolítás

MI AZ A FOGKŐ?

A lepedékképződés során ételmaradékok, nyál és kórokozók alkotják a kezdeti réteget. A fogmosás nem távolítja el teljesen, így a lepedék dentális plakká alakul, majd a nyálban található ásványi anyagok hatására elmeszesedik, megkeményedik – létrehozva a fogkőt.

A fogkő nemcsak esztétikailag zavaró, hanem a fogak és az íny egészségét is veszélyeztetheti. Az érdes, irritáló felszín gyakran sárgás-barnás elszíneződést mutat, amelyet az étkezési és életviteli szokások tovább befolyásolhatnak. Kávét, vörösbort és a dohányzást követően a fogkő kialakulása gyorsabbá válik.

A fogkő eltávolítása nemcsak esztétikai szempontból fontos, de a fogágybetegségek megelőzésében is kulcsszerepet játszik.

MIÉRT FONTOS A FOGKŐ ELTÁVOLÍTÁS?

Bár az íny feletti fogkő elsősorban esztétikai problémákat okoz, az íny alatti, gyakran szabad szemmel nem észrevehető fogkő súlyos egészségügyi kockázatokkal járhat. Az ínygyulladásnak indult, később pedig fogágybetegséggé fokozódó folyamat komoly problémákat okozhat. Az ínyvisszahúzódás, amit a gyulladás okoz, érzékennyé teheti a fogak nyaki területeit, idővel pedig a fog stabilitását vesztheti el, ami meglazuláshoz és akár fogvesztéshez is vezethet.

A rendszeres fogkőeltávolítás nem csupán esztétikai előnyökkel jár, hanem kulcsfontosságú a fogak és az íny egészségének hosszú távú megőrzésében. Ne hagyd figyelmen kívül a fogkő eltávolítás fontosságát.

A FOGKŐ KIALAKULÁSÁNAK MEGELŐZÉSE

A fogkő kialakulásának megelőzése érdekében fontos a megfelelő szájhigiéniai gyakorlatok betartása és a rendszeres professzionális ultrahangos fogkő eltávolítás.

  • Rendszeres Fogmosás: Naponta legalább kétszer alaposan mossuk meg fogainkat fluoridos fogkrémmel. Használjunk megfelelő fogkefét, amely eléri a nehezen hozzáférhető területeket is.
  • Fogköztisztítás: A fogak közötti területek tisztítása fontos a fogkő kialakulásának megelőzésében. Használjunk fogköztisztítót vagy fogselymet a fogak közötti rések tisztítására.
  • Szájvíz Használata: Antiszeptikus hatású szájvizek segíthetnek a kórokozók és lepedékek elleni küzdelemben. Válasszunk fluoridot tartalmazó, fogkőképződést gátló szájvizet.
  • Egészséges Életmód: Az egészséges táplálkozás és a megfelelő folyadékbevitel is hozzájárulhat a fogkő kialakulásának csökkentéséhez.
  • Rendszeres Fogorvosi Ellenőrzések: Ne felejtsük el rendszeresen felkeresni fogorvosunkat ellenőrzés céljából és fogkőeltávolításra. A rendszeres ellenőrzések segíthetnek a problémák korai felismerésében és kezelésében.
Dávid Csiger
Dávid Csiger
2023.10.29.
Még nem tapasztaltam ekkora figyelmet, kedveséget, precizitást amit Bíborka doktornőnél kaptam.Látszik a munkáján,hogy szívből csinálja.Köszönök mindent!
Máté Kismárton
Máté Kismárton
2023.10.26.
Bíborka nagyon alapos és ügyes abban amit csinál, örömmel járok hozzá, mert mindig jó kezekben vagyok nála. Emberileg is egy pozitív személyiség, mindig elég időt szám rám, pluszban munkaidőn kívül is segítőkész!
Szilvi
Szilvi
2023.10.26.
Nem gondoltam volna, hogy egy szájhigiéniás látogatás ilyen kellemes lehet! Bíborka nemcsak a munkáját végzi kiválóan, hanem megnyugtató személyiség. Lenyűgöz a részletessége, a türelme és az a mód, ahogy mindig tájékoztat a kezelés menetéről. Köszönöm a kivételes gondoskodást!
Máté Szabolcs
Máté Szabolcs
2023.07.26.
Nagyon rendes és profi!
Ferenc Gubicza
Ferenc Gubicza
2023.07.26.
Szép tiszta rendelő.Tökéletes szakmai tudás! Kedves és figyelmes Doki ! Mindig vidám és jó hangulatú kezelés! Teljes és érthető tájékoztatás ! Személy szerint szeretek oda járni a fogaim érdekében ! 😁 csak ajánlani tudom ! Keressétek bizalommal !
Csaba Réfi
Csaba Réfi
2023.05.10.
Már több fogorvosnál megfordultam, de végre megtaláltam, akit már nem szeretnék leváltani semmiképp +Nagyon modern, szép rendelő +Bíborka nagyon alapos, kedves, közvetlen és kommunikatív, a kezelés előtt, közben és végén is elmond részletesen mindent Csak ajánlani tudom mindenkinek Az sokat elmond szerintem, hogy 2 órás útra van tőlem, de ezt az áldozatot is szívesen vállalom, mert nekem megéri, hogy tudom hogy jó kezekben vagyok:)
Dániel Nyíri
Dániel Nyíri
2023.05.10.
Zsolt Péter
Zsolt Péter
2023.04.15.
Több problémával érkeztem, amit precízen kielemeztek és tökéletesen fájdalommentesen megoldottak. Nagyon cuki és pontos csapat, őszintén ajánlom!
Márton Nagy
Márton Nagy
2023.04.13.
Előnyök: -Profi - Segítőkész - Kedves - Türelmes - központi elhelyezkedés Hátrányok: Nincs. Megérkezés: A hely ahogy belépünk az ajtón gyönyörű! Kényelmes fotelek vannak a váróban, akasztót is találni a ruháknak, továbbá higiénikus és szép állapotú a mosdó. Kezelés: Fehér Bíborka nagyon kedves és segítőkész, irtó figyelmes és barátságos volt, a rendelője pedig gyönyörűen rendben van tartva! Az eredmény: Korábban nem igazán voltak jó tapasztalataim a fogászattal, kicsit tartottam is tőle, itt viszont ez a fentebb említetteknek köszönhetően elmúlt! Sokkal jobban merek mosolyogni azóta és teljesen elégedett vagyok az eredménnyel, biztos hogy legközelebb is hozzá fogok menni!
Katalin Nagy
Katalin Nagy
2023.04.13.
Először de semmiképpen nem utoljára jártam Bíborkánál. Maximálisan meg voltam elégedve; az ellátás minősége minden várakozásomat felülmúlta. A kezelés előtt részletes tájékoztatást kaptam. Bíborka minden kérésemre odafigyelt, kedvesen, türelmesen, hatalmas precizitással végezte a kezelést. Őszintén szólva fogászaton ilyen kellemes élményben még nem volt részem. Máskor is ide fogok jönni.